Kotva
GPDR
Vstup do Webové aplikace Bakaláři

Stránky tříd
Jsme zapojeni do projektů

 

                  

 

                                       

 

Virtuální prohlídka

Mapa webu

Vnitřní řád jídelny platný od 2.9.2019

Vloženo: 3.9.2019 | Zobrazeno: 3573x

Základní škola Žatec, Petra Bezruče 2000, okres Louny

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ JÍDELNY

1)   Obědy se vydávají od 11.45 do 14.00 hodin, v době prázdnin (obědy jsou odhlašovány automaticky) a mimořádného volna se nevaří. Pokud je výdej obědů zkrácen, strávníci budou upozorněni vývěskami, na webových stránkách školy a školním rozhlasem.

2)   Strávníkům, kteří mají zaplacené obědy je vstup do jídelny povolen pouze v přezůvkách a v době výdeje obědů.

3)   Každý nový strávník je povinen vyplnit přihlášku ke stravování a zakoupit si kartu nebo čip v hotovosti.                                       

4)   Prodej obědů hotovostně je pouze v době od 11.45 do 14.00 hodin. Poslední 2 dny v měsíci a první 2 dny v následujícím měsíci je prodej obědů od 7.45 do 14.00 hodin.

Pokud nebude stravné uhrazeno včas, jídelna není povinna stravování poskytnout. Obědy je možno platit i přes bankovní účet. Žáci, kteří hradí obědy bezhotovostně, mají je automaticky přihlášené od prvního stravného dne v měsíci. Veškeré informace je možno získat v kanceláři školní jídelny.

5)   Ceny obědů se řídí novou vyhláškou MŠMT ČR č. 107/2008 Sb. a provoz školní jídelny se řídí vyhláškou MŠMT ČR č. 107/2005 Sb. o školním stravování. Aktuální ceny obědů a kategorie strávníků dle věku jsou uvedeny ve „Vnitroorganizační směrnici o školním stravování“, která je k nahlédnutí v kanceláři školní jídelny a též jsou vyvěšeny ve školní jídelně a na webových stránkách školy.

6)   Zaměstnanci a důchodci ZŠ P. Bezruče 2000, Žatec platí finanční částku za obědy ve výši uvedené ve „Vnitřním předpisu o FKSP“ a ve „Vnitroorganizační směrnici o závodním stravování pro vlastní zaměstnance a důchodce“.

7)   Všichni dospělí strávníci (zaměstnanci a důchodci naší školy), jestliže využijí služeb školní jídelny, se stravují výhradně v jídelně. Z hygienických důvodů jim nebude vydán oběd do jídlonosičů. V době nepřítomnosti na pracovišti (dovolená, celodenní školení, nemoc) je jejich povinností si obědy odhlásit.

8)   Ke stravování žáků ZŠ nám. 28. října 1019, Žatec je s touto školou uzavřena smlouva o zajištění školního stravování.

9)   Obědy je možno odhlásit nebo přihlásit nejpozději vždy v ten den do 8 hodin.

  •          telefonicky na čísle 415 727 655 
  •          e-mailem na adresu: jidelna@1zszatec.cz
  •          v kanceláři školní jídelny
  •          zapsáním do sešitu, který je umístěn u kanceláře školní jídelny

10)  V době nemoci je povinností strávníka (žák, jeho zákonný zástupce) si obědy odhlásit.

Přeplatky za odhlášené obědy se převádí do dalšího měsíce. Obědy pro strávníky platící hotovostně se tím automaticky na další měsíc neobjednávají. Každý tento strávník si musí oběd objednat nejpozději v ten den do 8 hodin.

Oběd mimo školní jídelnu bude vydán pouze první den nemoci, jestliže si ho strávník neměl možnost odhlásit. Další obědy je nutné odhlásit nebo bude započítána plná cena oběda včetně provozních nákladů. 

Oběd bude vydán pouze po prokázání se kartou nebo čipem do čistě vymytých nádob a je určen k okamžité spotřebě.

11)  Dospělým, kteří nejsou pracovníky školy, je povolen vstup do jídelny pouze k výdejnímu okénku (vyzvednutí obědů) a do kanceláře vedoucí školní jídelny (odhlášení a přihlášení obědů).

12)  Vyúčtování stravného se provádí u všech strávníků na konci školního roku:

  •          při bezhotovostní platbě vrácením na příslušné účty
  •          při platbách v hotovosti vrácením případných přeplatků přes pokladnu školní jídelny v daném termínu (bude vyvěšen v prostorách školy, školní jídelny a na webových stránkách školy)

Při odhlašování strávníka ze stravování během školního roku mu budou vráceny přeplatky ihned proti podpisu nebo na příslušný účet.

Úplné ukončení stravování je nutné oznámit ve školní jídelně vedoucí ŠJ.

13)  Vyučující poslední vyučovací hodiny odvádí žáky, po uložení tašek do skříněk, do školní jídelny. Zde jsou žáci pod dohledem učitele, který má dohled. Žáci přicházející ze ZŠ nám. 28. října 1019, Žatec si odloží své tašky a svršky v jim vyhrazené šatně. Do jídelny vstupují zásadně přezutí.

14)  Dohled z řad zaměstnanců naší školy sleduje v jídelně chování žáků po příchodu, při stolování, odnášení stravy a použitého nádobí a příborů. Dbá o bezpečnost žáků. Dojde-li k potřísnění podlahy (rozlitá polévka, upadnuvší jídlo apod.), učiní nutná opatření, aby nedošlo k uklouznutí strávníků. Ihned nechá podlahu do sucha vytřít pomocnou kuchařkou. Zaměstnanec naší školy, který má poslední dohled v jídelně dbá o to, aby byly ke konci výdeje zvednuté všechny židle. Rozpis dohledů je vyvěšen ve školní jídelně a sborovně školy.

15)  Dojde-li k opaření nebo jakémukoliv úrazu, určený dohled poskytne první pomoc a zajistí odborné lékařské ošetření. Úraz zaznamená do „Knihy školních úrazů“ v kanceláři zástupkyně školy.

16)  Vychovatelky školní družiny konají dohled u svého oddělení. Při nalévání polévky dětem dbají na to, aby nedošlo k jejich opaření. Nikdy nenosí mísu s polévkou nad hlavami dětí.

17)  Jídlo je vydáno po projetí karty nebo čipu snímačem. V případě, že žák kartu nebo čip zapomněl, ohlásí se v kanceláři školní jídelny, kde mu po kontrole v počítači bude vydána náhradní stravenka, na kterou si oběd vyzvedne. Při opakovaném zapomenutí karty nebo čipu  nebude strávníkovi náhradní stravenka vydána a žák si pro kartu nebo čip dojde domů. Bez  karty, čipu nebo náhradní stravenky nemůže být oběd vydán. V případě, že žák kartu nebo čip ztratil, nahlásí ztrátu v kanceláři školní jídelny a zakoupí si novou.

18)  Při čekání na jídlo zachovávají žáci pravidla slušného chování.

19)  Žáci mají během pobytu ve školní jídelně vypnuté mobilní telefony, fotoaparáty a jinou   záznamovou techniku, která slouží k pořizování obrazových a zvukových záznamů. Používání mobilních telefonů včetně fotoaparátu a jiné záznamové techniky je možné pouze se svolením dohledu. Pořizování zvukových a obrazových záznamů osob (učitel, žák) bez jejich svolení je v rozporu s občanským zákoníkem (§ 84 a § 85).

20)  Strávníci si jídlo vyzvednou u vydávacího okénka (polévku si nalévají sami) a k určenému okénku po jídle odnesou použité nádobí a příbory. Vše odkládají na určená místa.

21)  Jídlo a nápoje se konzumují výhradně u stolu. Moučníky, ovoce, jogurty apod. žáci z jídelny nevynášejí.

22)  Každý strávník má možnost přídavku (polévky, přílohy). Přídavky se nevztahují na maso.

23)  Strávníci jsou povinni chovat se při stravování ohleduplně, v souladu s hygienickými a společen­skými pravidly při stolování.

24)  Strávníci odpovídají za škodu, kterou svým jednáním způsobí a za škodu, jejímuž vzniku nezabrání. Nesmí svým chováním a jednáním poškozovat svévolně majetek, který tvoří zařízení a vybavení školy. Způsob náhrady škody je rozepsán ve „Školním řádu“ v kapitole XII.

25)  Strávníkovi, který by hrubě porušil pravidla slušného chování a stolování, bude uděleno napomenu­tí a při opakovaném napomenutí může být z řad strávníků vyloučen.

26)  Všichni strávníci školní jídelny tráví v jídelně dobu pouze nezbytně nutnou ke konzumaci stravy.

27)  Pro případy nouzových a havarijních situací (přerušení dodávky energie, havárie vody, požáru aj.) jsou ve školní jídelně vyvěšena všechna příslušná telefonní čísla „Požární poplachové směrnice“. 

28)  Jídelní lístek na další týden bude vyvěšen ve školní jídelně a na webových stránkách školy nejpozději v pátek do 12 hodin. Sestavování jídelníčku se řídí zásadami zdravé výživy a spotřebním košem (vyhláška č. 48/1993 Sb.) Skladbu jídelníčku je možné z provozních důvodů změnit.

29)  Veškeré připomínky a stížnosti žáků a rodičů ke stravování je možno podávat u vedoucí školní jídelny nebo v ředitelně školy.

30)  Vnitřní řád školní jídelny musí být vyvěšen v jídelně a na webových stránkách školy tak, aby se všichni strávníci, zákonní zástupci a zaměstnanci školy s ním mohli seznámit.

 

V platnosti od 02.09.2019

 

 

Zpracovala: Rita Došková                                                                  Mgr. Zděnka Pejšová

                      vedoucí ŠJ                                                                           ředitelka školy